5 citata Albera Kamija koji mijenjaju pogled na život

Pisac i dobitnik Nobelove nagrade Alber Kami (Albert Camus) ističe se prije svega zbog svog pogleda na život. U svojim knjigama ostavlja jasne primjere evolucije likova prema njihovoj osobnosti.
U njegovim likovima lako prepoznajemo sebe.  Alber Kami poznat je po svojoj humanističkoj literaturi. Pod uticajem filozofije F. Ničea, on stavlja poseban naglasak na apsurdnost ljudskog stanja, nastojeći da kroz književna djela unese svijest i perspektivu.

Alber Kami i njegova egzistencijalistička misao

Prisutnost egzistencijalizma u mislima Albera Kamija vrlo je izražena u svim njegovim književnim djelima. U najpoznatijim djelima, kao što su “Stranac”, “Kuga”, “Mit o Sizifu”, itd., autor otkriva svoje najdublje brige, uz lucidan uvid u filozofiju ljudskog postojanja.
U svojim djelima nam govori o duhovnoj krizi savremenog doba. On joj pristupa u kontekstu religijskog, političkog i umjetničkog izražavanja. Nudeći nam svoje filozofske ideje, nove dimenzije o tome kako se možete nositi sa problemima koji nas muče.
Kroz Kamijeve riječi i citate možemo vidjeti koje su bile njegove velike misli i brige. Kami nam ostavlja književno nasljeđe kako bismo se usudili pogledati u sebe, u svoje bijede, manije, vrline, prevare, pa i vještine. U ovom odabiru injegovih citata analiziraćemo neke od najkarakterističnijih.

1. “Ne biti voljen je čista nesreća; ali, prava sramota je ne voljeti."

U tom izrazu on upućuje na snagu i punoću koja se podrazumijeva u činu ljubavi. Dokaz za one koji su doživjeli neuzvraćenu ljubav, da je ono što su osjećali vrijedno sve boli koju su iskusili, bez obzira na tugu. U samom činu ljubavi možemo vidjeti sebe, sa sposobnošću da se divimo drugom biću u svoj njegovoj ljepoti. Diviti im se kroz pogled koji nadilazi racionalnost. Svako ko je doživio taj osjećaj, iako frustrirajući, zna da je bolje da ga je osjetio, nego da nikada nije volio. To je nešto toliko vrijedno što se stvara u našem biću, bez ikakve druge namjere, osim da voli .

2. “Svaki put kada je čovjek okovan u svijetu, i mi smo okovani sa njim. Sloboda mora biti za svakoga ili ni za nikoga."

Ovo je izraz koji nosi humanističku suštinu. Kroz njega, Kami izjavljuje da se sloboda ne može postojati dok god postoji jedan čovjek na ovom svijetu bez slobode. A sticanje slobode na račun tuđe patnje i porobljavanja je neljudski čin. Kami tako tvrdi da svako ljudsko biće mora imati ista prava, stavljajući do znanja da je on protiv svih onih koji su pogazili tuđa prava, kako bi izvukli vlastitu korist.

3. "Čovjek ima dvije strane: ne može voljeti bez ljubavi prema sebi".

Mnogi filozofi i veliki mislioci su nas upućivali na ovu ideju. Ideja da nije moguće voljeti, ako na prvom mjestu ne volimo sebe. Ona se temelji na ideji da možemo dati samo ono što već imamo, a ljubav nije izuzetak od toga. Neosporno je da je taj osjećaj rezultat onoga što možemo dati. Ako ste sposobni kultivisati ljubav prema sebi, pružati brigui pažnju prema sebi, u tom ćete trenutku stvoriti potrebne uslove da takvo nešto pružate drugima. Na temelju onoga što jesi i od iskrene ljubavi koju si prvo pokazao prema sebi.

4. “U dubinama zime napokon sam saznao da je u meni boravilo nepobjedivo ljeto.”

Nada se nalazi u nama, unutar našeg stava i perspektive koju možemo mijenjati i usvojiti u svakom danom trenutku. Kada sebe posmatramo samo kroz svoje uspjehe i materijalne stvari, svoju vrijednost stavljamo izvan sebe. Lako je i predvidjeti da je ova vrsta površne vrijednosti prolazna i kratkotrajna. I ona će prije ili kasnije biti podložno uništenju. Kada svoju vrijednost zasnivamo na onome što jesmo, prihvatamo svoje poteškoće i strahove, tako učimo računati na sebe kada smo pod uticajem bilo kakve tuge i frustrirajućih okolnosti.

5. “Istinska velikodušnost, u odnosu na budućnost, sastoji se u tome da se sva vaša pažnja pokloni vašoj sadašnjosti.”

Znamo da se sve što jesmo temelji na sadašnjem trenutku. Tako da je akumulacija trenutaka ono što čini našu budućnost. Sijemo svaki trenutak kako bi iskustvo moglo procvjetati, i tako stičemo nove uvide i lekcije. Usmjeravanje pažnje na sadašnji trenutak sastoji se u tome da činite ono što možete u danom trenutku. Uvijek prema onome što želimo. Tako konstruišemo svoju sudbinu, usredotočujući se na svaku situaciju, pokušavajući dati najbolje od sebe. Ono što trenutno živimo posljedica je onoga što smo naučili i stava koji zauzimamo prema svakom našem iskustvu.

Comments

READ MORE

loading...

VIŠE SA WEBA

Oglas

Popular Posts