Vučija medicina: duhovna medicina američkih Indijanaca

Vučija medicine je medicina duše. Nema nikakve veze s alternativnim terapijama ili njenim "derivatima". Ime je dobila po tome što američki Indijanci smatraju da promatranje vukova i njihovog ponašanja pomažu ljudima da se liječe iznutra.  
Indijanci vide vukove kao svetinje ili toteme. Ovo znanje su najvjerojatnije akumulirali tokom godina, što ih je dovelo do toga da se istinski dive ovom stvorenju. Čak su došli do zaključka da je imitacija vukova način rasta, liječenja unutrašnjih rana (rana na duši) i sposobnost kretanja naprijed unatoč nevoljama.

U zapadnoj medicini se ne zna puno o vučijoj medicini. Zapravo, ove životinje čak imaju lošu reputaciju u zapadnoj kulturi. One su antagonisti u mnogim dječjim pričama, gdje su uglavnom predstavljena kao zla bića. Tu je i mit o "vukodlaku" koji može donijeti veliku štetu. Međutim, ovdje ćemo otkriti da postoji mnogo stvari koje možemo naučiti od ove životinje.

Vuk: Sveta životinja za Indijance

Vuk je životinja koja ima određeno ponašanje jer je u nekim aspektima "ritualno". Prva se odnosi na hijerarhije, koje su među njima vrlo krute. Alfa mužijak i alfa ženka su neosporne vođe čopora. Za razliku od drugih vrsta, vođa čopora nije nužno najbrži, ali jeste najinteligentniji i najvještiji.
Suprotno popularnim uvjerenjima, vukovi nisu ni usamljeni ni divlji. Oni su vrlo društvene životinje, što objašnjava zašto su uvijek u čoporima. Ako nešto rade sami, to je zato što je to prikladno za njihov čopor. Vukovi pribjegavaju nasilju samo u ekstremnim slučajevima. Oni izbjegavaju borbu (ili je dovršavaju što je prije moguće). Osim toga, vukovi ne ubiju pripadnike svoje vrste.
"Jer snaga čopora je vuk, a snaga vuka je čopor."
-Rudyard Kipling-


Wolf je oslikan u bojama.

Indijanci kažu da su 3 velika moć vukova uhođenje, nevidljivost i zaštita porodice. Te životinje ne pokazuju žestinu ili snagu. Umjesto toga, promatraju, analiziraju i više vole da prođu nezapaženo dok to rade. Oni vole analizirati svoje okruženje i proračunati svoj sljedeći korak. Nemoguće je da ih njihovi neprijatelji vide jer znaju kako neprimjetno "nestati". Vukovi napadaju samo kada je to potrebno i sa strateškim planom.

Vučija medicina

Za Indijance, vuk je vodič. Svi nosimo nešto od vuka unutar nas. Postoje trenuci u životu gdje moramo iskoristiti naš hrabar, mudar i oprezan duh, i pustiti ga da nas vodi. To je u osnovi vučije medicine: pribjegavanje našoj unutarnjoj snazi ​​i strateškom kapacitetu kada se suočimo sa važnim izazovima. 

Dva Indijanaca i vuk.Indijanci vjeruju da vučiji duh postaje naš privremeni saveznik u određenim situacijama. Ovo važi za one okolnosti u kojima se pojavljuje smioni, odani, velikodušni i slobodni aspekat unutar nas. Duh vuka je nesputan i hrabar, zbog čega se čini našim saveznikom kada odlučimo učiniti nešto izazovno ili opasno.
Vučija medicina je medicina duše. Ona ima veze sa kultiviranjem i dopuštanjem neobuzdanoj sili duše i duha da izađe na površinu, da se pokažeTo znači da se naša najčudesnija, najmagičnija i najslobodnija strana ličnosti pojavljuje kada nas niko ne posmatra. U takvim uvjetima nalazimo rješenje naših problema i otkrivamo puteve za koje nismo znali prije.
Probuditi vuka unutar sebe

Prema tradiciji, prvi način buđenja vuka u nama je obratiti pažnju na naše snove. Vučija medicine je iznad svega ponovni susret sa našom suštinskom snagom. Sve što je unutar nas, u skrivenim područjima našeg bića, izlazi iz našeg nesvjesnog kroz snove, zato je toliko važno razumjeti svijet snova, kako bismo se bolje upoznali i dobili hrabrosti. No, imajte na umu da su svačiji snovi različiti, te da svako za sebe mora analizirati.
Isto tako, prema vučijoj, jako je bitno provesti neko vrijeme promatrajući sebe i svojih postupaka bez suđenja. Jednostavno biti sam svoj posmatrač. Cilj ovoga je ostvarivanje elemenata u našem svakodnevnom životu koji mogu biti prepreke. Šta je to što povezuje naš duh? Strahovi, obveze ili iskustva iz prošlosti?
Sljedeći korak je djelanje. Ako želimo nešto učiniti, ne moramo čekati da se uspostave savršene okolnosti ili da se naša stvarnost promijeni. Možemo početi raditi prema onome što želimo u ovom trenutku u vremenu s odlučnošću, velikodušnošću i odanošćuPrema vučijoj medicini, ako imamo takav stav, duh vuka će biti naš vodič na našem putu.
"Budi vuk. Vuk je nesavladiv, nikada se ne predaje i nikada ne gleda unatrag."-Dhruv Rathod-


Comments

READ MORE

loading...

VIŠE SA WEBA

Oglas

Popular Posts