Ples ublažava anksioznost

Fizičke vježbe doprinose našem emocionalnom blagostanju. Kada su naša tijela u pokretu, to čini da mozak počne lučiti serotonin, neurotransmiter koji je izravno povezan s raspoloženjem i endorfinima (hemijskim supstancama koje podstiču osjećaj zadovoljstva).
Upravo zato nam se i preporučuju fizičke vježbe kada se osječamo anksiozno, tužno, ili kada smo pod stresom. No, nije svako spreman početi sa sportom. Nekim ljudima je sport dosadan,  za druge je prenaporan, a postoje i oni koji jednostavno ne mogu pronaći motivaciju za vježbanje. Ples je sjajna opcija za takve ljude. Neke studije navode da ova aktivnost pomaže u upravljanju anksioznosti i ublažavanju fizičke napetosti povezane s negativnim mentalnim stanjima.
Za mnoge ljude  to je način da sebi pruže olakšanje. Ples je zabavna aktivnost, ali i izazovna. On je idealan za one koji žele sebi odvratiti pažnju od nečega, ili učiniti nešto pozitivno za sebe. Budući da je ovo izuzetno zabavna aktivnost, ona također podstiće kreativnost.


Neke studije pokazuju da je tijelo ima veliki uticaj na um. Zbog načina na koji se naše tijelo kreće kada plešemo, možemo reći da ples pomaže u upravljanju anksioznošću ili bilo kojom drugom negativnom emocijom koja bi nas mogla ugroziti. Zađimo malo dublje u ovo. 

Ples povezuje tijela s našim osjećanjima

Ples nudi brojne tjelesne i mentalne prednosti. Ova aktivnost nam omogućava da obogatimo svoje emocije kroz pokrete našeg tijela. Naši se osjećaji povezuju s našim pokretima, što dovodi do prirodnog izražavanja sebe.
Među svim vrstama plesa koji postoje, neki su se pokazali terapeutskijim od drugih. Na primjer, prema jednoj studiji tango je prikladan za one sa dijagnozom depresije i Parkinsonove bolesti.
"Ples je skriveni jezik duše tijela".
-Marha Graham-
Ples takođe čini da naše misli postanu jednostavnije, mirnije i čak ih može otjerati, jer dok plešemo ne mislimo ni na što drugo osim na naše pokrete. Ples pomaže u upravljanju anksioznosti jer nas tjera da se usredotočimo na aktivnost. Istraživanje koje je sproveo Peter Lovatt navodi da ples pomaže mozgu da stvori nove putanje mišljenja i neuronske krugove.


Psihološke prednosti plesa

Pogledajmo koje su psihološke prednosti plesa i način na koji vam on može pomoći da upravljate i smanjite tjeskobu.

Pomaže vam da se povežete sa sobom i drugima

Ples vam može pomoći da se uskladite sa samim sobom. Omogućava vam da upoznate sebe kroz govor svog tijela. Osim toga, ples čini da osjećate svoje emocije na dubljoj razini. Na taj način ćete se moći povezati sa svojom ansioznošću i da je izrazite, što dovodi do upravljanja svojim emocijama.
Ples u grupama ili čak samo ples sa partnerom vam može pomoći da se povežete i uspostavite veze sa novim ljudima. 

Poboljšava vaše raspoloženje

Kada plešete, toliko ste usredotočeni na zabavu da zaboravite svoje strahove i brige. Zato je ples preporučljiv za one koji se osjećaju usamljeni, kao i za one koji pate od anksioznosti i intenzivnog stresa.

Poboljšava koncentraciju

Ovo je jedan od glavnih razloga zašto naš um ostavlja negativne misli po stranu tokom plesanja. Ples zahtijeva jak mentalni fokus, budući da je važno pažljivo razmišljati o svim pokretima koje izvodite. Ples nam pomaže da se skoncentrišemo samo na sadašnji trenutak.

Podstiče vaše samopoštovanje

Ples nije lagana aktivnost, potrebno je vremena i truda da postanete profesionalac. Ovaj proces će vam pomoći da shvatite koliko dobri možete postati u nečemu, ako se tome posvetite i uporno radite, što dalje podstiće  vaše samopoštovanje.
Zaključno, ples pomaže u upravljanju anksioznošću zahvaljujući svim njegovim prednostima i pozitivnim aspektima. Tokom plesa se osjećate puni pozitivne energije, ples poboljšava tjelesnu učinkovitost, i takođe vam pomaže da se usredotočite na sadašnjost i ostavite po strani sve negativne i uznemirujuće misli.
"Zaboravite svoje nevolje i plešite."
-Bob Marley-

Comments

READ MORE

loading...

VIŠE SA WEBA

Oglas

Popular Posts