Otkrijte svoju sijenku

"Što smo je manje svjesni, to je sijenka koju bacamo tamnija i gušća. Takva sijenka je nesvjesna prepreka koja ne dopušta da naše dobre namjere dođu do izražaja." Carl Gustav Jung


Postoje na tisuće metafora koje opisuju našu najmračniju stranu , kao što su "našu tamnu stranu " ili "demone koji žive u nama". Najradije je nazivamo teretom koju svi nosimo sa sobom.  Nevidljivi teret koji nas je prati tokom našeg života, još odmalena, i koji utiče na sve aspekte naše ličnosti.
Svi mi, kao i naš ego, razvijamo ovu sijenku još u djetinjstvu.  S jedne strane prepoznajemo idealne osobine naše ličnosti, kao što su naša stremljenja i ambicije da postanemo bolja osoba.  S druge strane, pokušavamo tjerati one osobine koje nisu u skladu sa našim idealima, na primjer sebičnost ili zavist, frustracije ili bolna iskustva. Potiskujemo ih ka dnu, gdje se one "talože".
Svaka kultura i obitelj, u saradnji sa svojim članovima, definira na svoj način ono što znači egoizam ili negativne osobine. Neki dozvoljavaju pokazivanje bijesa, agresivnosti, seksualnosti ili bilo kojih jakih emocija, dok drugi ne odobravaju takvo nešto.
Dakle, naša "vreća tereta" se stalno puni onim što dolazi od naše porodice, naše kulture ili društva, osobito tokom prvih dvadeset godina našeg života, a ostatak vremena je pokušavamo isprazniti, tj. osloboditi se teretakoji vučemo.
Što nam je "vreća tereta" punija, to više bacamo u nju, to nam manje energije ostaje na raspolaganju da se nosimo sa svakodnevnim životima, dok se u "vreći" nakuplja sve više i više negativne energije.
Na kraju, kada to najmanje očekujemo, ili kada je odlučimo otvoriti, sve se pojavljuje u obliku ogromne, neprijateljske sijenke. Ako negiramo dio naše ličnosti, ona nam naposljetku postaje neprijatelj i započinje "rat" protiv nas.
Sve što potiskujemo će jednog dana početi pritiskati i potiskivati nas.  Raquel6-420x275

Premda potisnuti osjećaji i osobine pojačavaju tamnu stranu ljudske prirode, nisu svi negativni. Sijenka ne samo da sadrži potisnuta osjećanja, iskustva iz djetinjstva ili neurotične simptome, već i talente koje se ne mogu razviti, koji nemaju priliku da se razviju.
Dakle, naša sijenka sadrži kvalitete i potencijale koji se ne mogu razviti. Oni čine dio našeg podsvjesnog uma koji određuje naš ego i dio je naše ličnosti koju odbacujemo, zaboravljamo ili duboko pokopavamo u sjećanju, koje će se na kraju ponovno pojaviti u sukobu sa drugima.
Međutim, ne možemo direktno osjetiti našu sijenku jer se ona skriva od svijesti. Ona postaje vidljiva samo izvan nas samih, u postupcima prema drugim ljudima.  Sijenku možete shvatiti, ili "uhvatiti" u načinu na koji tretiramo druge, npr. kada se divimo nekome ili ne odobravamo njihove kvalitete i osobine. Pri tome se namjeravamo osloboditi naše tamne strane i osobina karaktera, i "izbaciti ih iz naše vreće".  
Da bismo otkrili karakteristike naše tamne strane, moramo ispitati ponašanja i stavove drugih koji nam smtetaju i zapitati se: zašto oni utiču na nas. Šta je to u nama što projektujemo na druge?


Da bismo ponovno otkrili našu sijenku, moramo se suočiti s njom i integrisati njene komponente u cjelovitu sliku o sebi, zaboravljajući rigidnost i strahove. Taj se proces često događa kada dođemo do "mrtve tačke" u našim životima, kada se osjećamo kao da stojimo ispred zida i gubimo interes za život, kada više ne vidimo nikakvo značenje ni smisao u njemu.
Kada prihvatimo naše najmračnije strane, istovremeno jačamo svoje pozitivne strane.
Pomirenje s našim "unutarnjim demonima" i neprijateljima neće ih zauvijek protjerati, nećemo ih se osloboditi, ali naš odnos sa njima će se promijeniti. Psihološka terapija ili umjetnost nam mogu pomoći u tom procesu.
Ako naša snaga otkriva svoje slabosti  i svjesni smo da se sastojimo ne samo od svjetla, već i od tame, kada prestanemo vjerovati da je za sve loše u našem životu odgovoran neko drugi, postajemo svjesniji, i umjesto da nastavimo puštati našu sijenku da uzrokuje da se osječamo loše ili da nas ometa u životu,  možemo postići mir sa njom i imati mirniji život, kao i uprvljati sudbinom. Jer, sudbina upravlja onim ljudima koji nisu svjesni svoje sijenke, dok oni koji su je svjesni upravljaju sudbinom. Ili ste rob, ili gospodar.
Zadržati dobar odnos sa našom sijenkom znači prestati je posmatrati kao  opasnost i prepreku. Kao što je Carl Gustav Jung rekao: „Naša sijenka može postati opasnost po nas, samo ako joj ne dajemo dovoljno pažnje." Drugim riječima, ako nam izmiče kontroli.


Comments

READ MORE

loading...

VIŠE SA WEBA

Oglas

Popular Posts