Balon emocija u svijetu igala

Jednostavno je. Mi smo poput balona punog emocija u svijetu punom igala. Govorim o vama, koji se lako uzbuđujete, koji ste emotivni i osjetljivi, koji osjećate intenzivnije od ostalih. 
Naravno, vi ste drugačiji. Vi se ističete zbog svoje posebne osjetljivosti. Ali postoji cijena koju plaćate za svoju izuzetnu emocionalnostVaše brige, vaše emocije  i kako se osjećate, to vas nikada ne napušta. Oni su sa tobom stalno, i priznajem, nije se lako nositi sa tim.


A onda su tu i "igle", koje bodu vaš balon odakle vaše emocije počinju iskakati vani. Te "igle" su svuda oko vas u ovom svijetu. To mogu biti i događaji i ljudi. Oni ne razumiju da je vaša koža "tanka" i da mogu, ako vam se približe, izazvati "eksploziju". Vi, stoga, pokušavate zadržati i skupiti sve svoje emocije, ali ne uspijevate uvijek, samo ponekad. I pokušavate se pobrinuti da se niko ne usmjeri na njih, jer znate da biste  izgubili dio sebe i ponovo morali sastavljati slagalicu.

djevojke baloni-420x320

Svaki put kada vas ubode neka "igla", morate ponovo "zašivati" svoj balon, a to je svakog puta teže. Znate da će se prije ili poslije pojaviti još jedan ubod, još jedno "naprsnuće" i vaš balon će ponovo pući. 
"Staviću svoj balon u drugi balon. Tako ću se zaštititi", mislite. I tako završavate stavljajući "sloj preko sloja" kako biste se zaštitili od vanjskih uticaja. 
Svaki put kada kažete: "Neću dopustiti da me iko ponovo povrijedi.", no svaki put neka druga čioda ili igla pređe vaše barijere. I ponovo ste na početku.
Ovog puta ćete svaki balon obojiti u po jednu boju i napisati nekoliko riječi, koje želite da drugi vide.

1 - Sa mnom je sve u redu

Poricanje osjećanja je jedna od najčešćih taktika. To nas čini nesvjesnima što se događa sa nama i, naravno, omogućava nam da mislimo da kako izbjegavamo bolne situacije.
Ako ne možemo detaljno opisati trenutke našeg života, to je zato što smo prestali razmišljati o svakodnevnom životu. Ovo, naravno, ima strašne posljedice. Ako ne učimo iz naših iskustava, nastavićemo da pravimo greške i nećemo se prepoznati u našim postupcima.
2 - Ne trebam zagrljaj
Drugi način na koji smo oklopili naš balon je kroz uskraćivanje kontakta sa drugimaOvo je jedna od najtamnijih strategija jer nas gura daleko od stvarnog svijeta, sprječavajući nas da u potpunosti sudjelujemo u životu.
Frida Kahlo je rekla da je "podizanje zidova" oko naših osjećaja rizik da budemo prožeti iznutraŽelimo biti voljeni, ali ne pokazivati ​​krhkost, ne otvaramo svoja srca. Postoje zagrljaji koji mogu izliječiti naše povrijeđene dijelove, ali moramo dopustiti da budemo zagrljeni.3 - Mogu se nositi sa svime

Kažemo sebi da imamo supermoći i ništa nas ne preplavljuje niti dotiče. Ali stvarnost je da je kretanje sa štitom teško i da onemogućava našu sloboduNaposljetku smo napuhali svoj balon toliko da ne znamo kako "plutati"u zraku i opustiti se.
Ovaj stav nam daje iluziju kontrole nad našim emocijama, ali to je samo varka. Nešto bolno nam se dogodilo, te nas stoga strah od patnje tjera da skrivamo istinu.

11173395_10203840400627311_6291979765922573664_n-420x315

4 - Takav mi je karakter, jednostavno sam takav

OK, ono si što si, i brani svoje pravo da budeš, ali, da li govoriš o sebi, ili svom oklopu? Vjerovatno nosiš masku; skrivaš se, tako da niko ne zna što se događa iznutra. Ovaj balon može vas zaštititi od mnogih igalaMeđutim, iako vam može dopustiti da "letite" preko nekih složenih situacija, u drugim će slučajevima postati još veći teret. Ova situacija će stvoriti mnogo više patnje nego što će je smanjiti.
Štitimo se od drugih, ali jednoga dana ćemo se zaglaviti iza našeg oklopa i nećemo biti u mogućnosti izaći ili disati. Možemo pobjeći ili žrtvovati sebe, ali to nam neće pomoći. Naši baloni u koje skrivamo emocije su nastali pod uticajem prošlosti, prošlost koju moramo početi prihvatati.

Comments

READ MORE

loading...

VIŠE SA WEBA

Oglas

Popular Posts