5 elemenata života i sreće prema Karlu Jungu

Poznati švajcarski psihijatar Karl Jung je utemeljivač mnogih zanimljivih psiholoških teorija. Mnogo šta se može naučiti iz njegovih proučavanja, a njegovi pristupi se i danas uzimaju i kao terapeutski tokom liječenja od određenih mentalnih i duševnih problema. Ovdje će biti navedeno ono što je Karl Jung isticao kao 5 elemenata života i sreće svakog pojedinca.

Za razliku od drugih psihologa i psihijatara, čije su teorije i djela bivala kritikovana i ispitivana, Jungove ideje široko se dijele i poštuju diljem svijeta, a koncept od 5 elemenata života i sreće jedan je od njih.
Osim što je osnovao školu analitičke psihologije, bio je i odgovoran za predlaganje sada prihvaćenih ekstrovertnih i introvertnih tipova osobnosti i kolektivne nesvjesnosti.
Njegov rad na životu i sreći posebno je važan, jer nove generacije koje odrastaju vjeruju da imaju više prava na sretan život, što god to podrazumijevalo. Ali što čini sretan život?Da li su to materijalna stvar, bogatstvo, više stvari, bolje kuće? Jung ne misli tako. On smatra da je sreća nešto što se "odvija" i razvija unutar nas, ne nešto se događa izvan. 
Evo što Karl Jung vjeruje da su 5 elemenata života i sreće:

1. Dobro mentalno zdravlje

"Nisam ono što mi se dogodilo, već ono što biram da postanem." Carl Jung.
Svi znamo važnost brige o našem fizičkom jastvu, ali i oduvijek je postojala stigma vezana za naše mentalno zdravlje. Jung je znao da je neophodno osigurati mentalno zdravlje i da je to možda najvažniji čimbenik kada se radi o životu i sreći.
On je vjerovao da možemo kontrolirati naše mentalno stanje uz pomoć naših fizičkih tijela i bio je veliki zagovornik vježbanja oslobadanja uma i oslobađanja moćnih endorfina.

2. Bolja povezanost između ljudi

"Kada se dvije osobe sretnu, to je poput miješanja dvije hemijske tvari: ako postoji bilo kakva kombinacija, oboje bivaju transformisani." Carl Jung
Ljudska bića gravitiraju jedni prema drugima i žele provoditi vrijeme jedni s drugima. Prirodno je da  ne žele biti sami, ali biti u lošem odnosu može biti gore nego biti sam. Jung je smatrao da nisu važni samo naši najbliži odnosi, već se ovdje računaju i odnosi sa našim susjedima, kolegama i poznanicima. 
Provodite vrijeme sa ljudima koji vas čine sretnima i unose svježinu u vaš život. Oni nam daju novu energiju. Zato ima smisla graditi i održavati dobre odnose sa drugima.  

3. Cijenite ljepotu oko sebe

"Vaša će vizija postati jasna tek kada pogledate u svoje srce. Ko gleda vani, taj sanja; koji gleda iznutra, taj se budi. "Carl Jung
Biti u stanju gledati okolo i cijeniti ljepotu svijeta nije uvijek lako. Ponekad se dešavaju stvari koje definitivno ne pružaju nikakvo zadovoljstvo i ljepotu. Međutim, i u nekim potresnim okolnostima može postojati svjetlost u mrakuČini se da je to teže kada smo zauzeti i nastavljamo s našim životima po inerciji, ali Jung je prepoznao koliko je važno naučiti osjećati život, biti svjestan njega i biti zahvalan.
Poslednjih godina se jako puno govori o "življenju u sadašnjem trenutku", i to je upravo ono što je Jung mislio: zaustaviti se na trenutak i osmotriti oko sebe. Postati svjestan svijeta i života.

4. Dobri životni i radni standardi

"Koliko možemorazaznati, jedina svrha ljudskog postojanja jeste upaliti svjetlo značenja u tami pukog postojanja." Carl Jung
Provodimo veliki dio našeg dana na poslu, pa ako ne uživamo u njemu, on će zasigurno  uticati na našu sreću. Osjećaj produktivnosti ključan je za sretan život, a ovdje se ne radi o tome koliko novaca zarađujete. Živjeti kako biste radili i raditi kako biste živjeli dvije su vrlo različite stvari.
Ukoliko ste ponosni na ono što radite bićete sretniji. Međutim, ukoliko se samo "vučete" na posao svakog dana od 9:00 -17:00, sve što vam ostaje je umor i nezadovljstvo.  Ovo će uticati na vaš život van posla i kancelarija.

5. Vjerujte u nešto

"Otkrio sam da sve moje misli kruže oko Boga poput planeta oko sunca, i neodoljiivo su privučeni Njemu. Osjećam da bi bio najveći grijeh ukoliko bih pružao otpor ovoj sili. "Carl Jung
Ovdje se ne govori o teškim i jakim vjerskim uvjerenjima, već jednostavno uvjerenje u nešto što ukazuje na bolji i sretniji život. Razmišljajući da postoji nešto veće vani, ili neki veći smisao u našim životima, daje nam uvjerenje da postoji i nešto nakon smrti: možda drugi život, možda ponovno rođenje, nešto što nam daje šansu i priliku da ispravimo ono što smo učinili krivo u ovom životu.
Plašimo se naše vlastite smrtnosti, plašimo se da je to konačni kraj. Oni koji vjeruju u nešto više od života i smrti, lakše prihvataju i život i smrt, i žive sretnijijim životom.  

Iako su ovih 5 elemenata života i sreće prema Jungu prilično jasni i direktni, Jung je  bio svjestan da smo svi mi samo pojedinci, te je jednom prilikom rekao:

"Svi faktori za koje se obično smatra da doprinose sreći, mogu, pod određenim okolnostima proizvesti suprotan efekat. Bez obzira koliko se idealna činila vaša situacija, ne garantuje vam uvijek sreću."

Ovdje valja dodati: tretirati druge onako kako i sami želite biti tretirani, postupati sa ljubaznošću, oproštajem, ne držati mržnju u sebi i ne žuditi za onim što drugi ljudi posjeduju, način je za  postizanja života sreće.
Obrada sa:
enlightened-consciousness.com

Comments

READ MORE

loading...

VIŠE SA WEBA

Oglas

Popular Posts