Ono što mi nazivamo "patnja", Buda je zvao "put"

Promatranje neurotične energije je put i počinje upravo sada. "Sada" i sadašnjost je sve što imamo. Nikada više nećemo imati ovaj trenutak. Dakle, sve što se sada javlja, bez obzira na to kako se "neurotično" činilo, naš je put.

Ovaj članak je inspirisan učenjima Pema Chödrön,  američka budistička monahinje i spisateljice.
Put meditacije je put koji se javlja zajedno uz patnju.
Zato je toliko važno proučavanje prve dvije plemenite istine. Ne samo konceptualno proučavanje već realističan pregled vlastitih života. Moramo biti spremni da neustrašivo i temeljno istražimo vlastitu patnju, uzroke i uslove koji dovode do nezadovoljstva. To je takođe otkrivanje naše neuroze i naše spremnosti da se povežemo sa njom - da je vidimo kao obrazac koji definiše ili ograničava naše iskustvo - što nam omogućava da idemo duhovnom stazom. 
Meditacija je u biti hodanje unatrag niz stazu koja uzrokuje patnju. Stoga naše nezadovoljstvo, naša vlastita neurotična energija služi kao materijal sa kojim moramo raditi u meditaciji. Dakle, situacije koje općenito nazivamo preprekama zapravo su put.
Dalai Lama je rekao, "Ako želite kultivisati velikodušnost, ne možete posmatrati prosjaka kao prepreku."
Pa, na isti način, "odvratni kolega" nije prepreka vježbanju strpljenja, nego prilika da otkrijete svoje prirodne sposobnosti da budete strpljivi. Nadalje, emotivna zavisnost od bolnog odnosa ili nezdrave situacije vas ne sprječava da naučite da "opustite". Nezdravi odnos i veza koja slijedi iz njega su poziv da naučite da "opustite".
Ludilo je razum, samo je pogrešno shvaćeno
Ludilo je uglavnom osobina svake svijesti koja se javlja onda se misao razdvaja od realnosti.  Ovo razdvajanje ili odvajanje od stvarnosti podstiůe  neka lažna pretpostavka. Kada je u pitanju naša neurotična energija, naše ludilo, vidimo ga onakvim kakvim jeste, a uvid rješava sve zbunjenosti. Ovo je obnova zdravlja.

Promatranje konfuzije je uvid. Uvid ili mudrost je majka svih Buddha (tj. prosvjetljenja). Dakle, kada se promatranje i konfuzija ujedine, rađa se prosvijetljeni um!

Prije nego što se možemo povezati sa našim ludilom moramo biti spremni prihvatiti naše neurotične tendencije. To jest, moramo prestati svaljivati naše probleme na drugima i / ili okolini. Moramo prestati kriviti našu prošlost za našu ludost. Takođe moramo prestati odbaciti sebe ili govoriti sebi: "Ovo je glupo. Ne bi se trebalo ljutiti." Ljuti ste. Zaustavite se i slušajte svoj bijes. Promatrajte.
Promatranje neurotične energije je put i počinje upravo sada. Nije važno da li sadašnji trenutak puna netaknute svijesti o veličini života ili neurotično zaokupljen pokušavajući manipulisati nekim u cilju ispunjavanja sebičnih potreba. Upravo sada je sve što imate. Nikada više nećete imati ovo "sada". Dakle, štogod vam se javlja upravo sada - bez obzira na to koliko je neurotično - to je put. To je sve na čemu morate raditi. Ne preostaje vam ništa drugo. Dakle, slušajte. Pronađite inteligenciju koja je ispod vaših uobičajenih komentara, jer ta inteligencija nije samo put, ona je i cilj!

Neka sve vaše prepreke budu put.
"Umjesto da vidite neželjene aspekte života kao prepreke, Jamgon Kongtrül ih je predstavio kao sirovinu potrebnu za buđenje istinskog neospornog saosjećanja." ~ Pema Chödrön

Comments

READ MORE

loading...

VIŠE SA WEBA

Oglas

Popular Posts