Legenda o hvataču snova

Neka se vaše dobra sjećanja i snovi uhvate u mrežu, a neka loša nestanu kroz otvor u sredini.
Hvatači snova su instrumenti moći šamanske medicine, koji su nastali u američkim indijanskim plemenima. Obruč hvatača snova predstavlja ciklus života, mreža predstavlja snove koje tkamo u našim snovima, našim dušama i našim svakodnevnim kretanjima na ovoj zemlji. U sredini mreže je misteriozni kružni otvor, koji ima važnu svrhu.
Prema tradiciji, ovaj šamanski predmet bi trebalo da nam pomogne da uhvatimo dobre ideje i prekrasne snove, i da zaštiti njihovog "vlasnika". Zemlja snova okružena je pozitivnim i negativnim energijama. Negativne energije se hvataju u mrežu i nestaju kroz otvoru sredini s prvim sunčevim zracima.
Riječ "hvatač snova" dolazi od Ojibwe riječi "asabikeshiinh", što znači "pauk", iako je bio poznat i po riječi  "bawaajige nagwaagan", što znači "hvatač snova".
Po tradiciji, Ojibwa stanovništvo je je počelo prodavati hvatače snova

Tradicionalno, Ojibwe stanovništvo je pravilo hvatače snova vezivanjem grana vrbe oko prstena od 9 centimetara, što je rezultiralo mrežom sličnom paukovoj mreži od vlakana koju bi potom bojili u crveno. 

Ovi predmeti su se uskoro počeli komercijalizovati 60-tih godina,  za što su bili kritikovani od strane drugih plemena, jer su smatrali da ih prodavci na taj način obezvrjeđuju. To ima smisla jer su, kao komercijalni proizvodi, napravljeni i prodavani bez prethodnog prolaska kroz mistični proces energizacije, što je činilo da gube suštinu i postaju samo puko ukras.
Zahvaljujući komercijalizaciji, vjerovanje u hvatače snova se posljednjih nekoliko godina znatno proširilo. Međutim, većina nas ne zna intrigantnu legendu iza ovog prekrasnog predmeta.
Legenda o hvataču nova

Legenda kaže da je postojala jedna pauk žena zvana Asibikaashi koja je vodila brigu o ljudima na planeti Zemlji. Promatrala je svako stvorenje na svijetu, nadvijala se nad dječjim krevecima, dok je tkala tanku, nježnu, a moćnu mrežu koja je u svojim nitima mogla uhvatiti sve loše tokom noći, čineći da sa zorom i svitanjem to loše nestane. 
Kada se njen narod raspršio diljem Sjeverne Amerike, postalo joj je vrlo teško brinuti se za svu djecu, tako da su majke i bake morale tkati svoje čarobne mreže koji bi zarobljavali loše snove i noćne more, štiteći tako svoju djecu.
Drevna Ojibweova legenda o hvatačima snova kaže da svi snovi prolaze kroz mrežu, koji filtrira dobre snove kroz perje dok oni ne dođu do nas. Međutim, loši snovi bivaju zarobljeni u mreži i umiru po izlasku sunca.
Međutim, za stanovnike Lakota Sioux plemena  u Sjevernoj Americi, hvatači snova različito funkcionišu. Za njih, noćne more prolaze kroz mrežu, nestaju, dok dobri snovi bivaju zarobljeni u nitima i klize kroz perje prema osobi koja spava .

Loše biva blokirano i uništeno, a dobro ostaje sa nama

Postoje ljudi koji ovo pričaju na drugačiji način, podrazumijevajući pod riječ "snovi" kao sve težnje, stremljenja ili želje. Stoga, hvatači snova mogu služiti bilo kojoj svrsi koju želimo, čak i našim dnevnim mislima i sanjarenju, ne samo noćnom.
Istina je da se ne možemo u potpunosti zaštititi od loših snova, energije, ali dodir sa kulturom američkih Indijanaca zaista uliva mir i spokoj. Ova kultura nam je podarila mnoga vrijedna drevna znanja i tradicije koje bi trebali održavati, jer im dugujemo puno za naslijeđene mudrosti.

Comments

READ MORE

loading...

VIŠE SA WEBA

Oglas

Popular Posts