NAJNOVIJE

U trenutku očaja sjetite se: ako vam je sudbina odjednom sve oduzela, ona može iznenada sve i vratiti

Image
Ponekad osoba doživi krah, "propadne u provaliju", dese joj se neočekivano loše stvari. Sve pođe dođavola, iako je sve teklo u najboljem redu. Činilo se da će uvijek biti tako. A onda padne s visine na samo dno, potpuno neočekivano. Sve se srušilo! Čovjek sjedi na dnu jame i čini mu se da će to uvijek biti tako. Uvijek se morate sjetiti da je život promjenjiv....IDI NA TEKST

Iscjeliteljska moć žene: povratite svoju ženstvenost, iscijelite sebe


Živimo u užurbanom i nemilosrdnom vremenu kada smo izloženi situacijama u kojima je akcenat na uspjehu i nemilosrdnim "igrama" na putu do uspjeha, a sa druge strane na senzitivnosti, saosjećanju, čovječnosti. 

U posljednjih nekoliko godina ističe se važnost autentičnosti, ali sa druge strane, potrebno je jako puno napora i energetskog ulaganja da bi se ona pokazala i dokazala. Konstantan pritisak da se bude savršen nas tjera naprijed, a da pri tome ne shvatamo koliko je važno prvo paziti na sebe, pratiti kamo idemo i zašto idemo određenim putevima. Treba se zapitati: ko sam ja u ovom procesu, da li ja želim ovakav put, ili to želi neko drugi od mene - društvo, na primjer? Ono što žene danas rade je preuzimanje muških uloga na sebe, aktiviranje muškost, muške energije koja ih nadvladava i gura u pozadinu ženski princip, tj. njihovu ženstvenost, žensku energiju, kreativnosti i osjetljivost, drugim riječima, njihovu žensku prirodu. 
Dvije unutarnje sile - muška i ženska, svaka ima svoj prostor, ulogu i uticaj na naša osjećanja, naš um, dušu i kvalitet postojanja.


Danas svuda možemo vidjeti žene koje svjesno ili nesvjesno preuzimaju muške uloge, bilo na poslu, partnerstvu, porodici, društvu, i ta se asertivnost odražava na cjelokupni stav prema životu. Žena danas pokušava dokazati svijetu i okruženju svoju nezvisnost i autonomiju, i to na vrlo nezdrav, čak i po nju destruktivan način, preuzimajući previše uloga na sebe, rasipajući svoju energiju na sve strane, želeći da održi sve pod kontrolom. Želi pobijediti po svaku cijenu, ne pazeći na sebe. Žena danas ne dopušta sebi da se zaustavi ni na trenutak, kako bi prepoznala ozlijeđena i bolna mjesta. Ona ta mjesta namjerno skriva daleko od sebe i daleko od drugih. 

Prošlo je nekoliko dana otkako sam razgovarala sa jednom ženom - čvrstom i stabilnom, kojoj je osigurano radno mjesto. Razgovarale smo o muškarcima, o izvjesnosti, o sigurnosti koju žena osjeća kada je u čovjekovim rukama i njegovoj prisutnosti uz ženu. O onome što žene dragovoljno zabranjuju i istovremeno duboko u sebi priželjkuju. To je osjećaj sigurnosti, osjećaj dijeljenja, osjećaj da je uz nju čovjek koji je štiti. Vidjeti čovjeka na čije grudi se može sagnuti i spustiti glavu. Dovoljno jakog čovjeka koji istovremeno vidi njenu moć, ali i cijeni njenu žensku ranjivost. Što se onda dogodilo? Ova žena je počela sanjariti. Njeno lice se smekšalo, ublažile se crte lica, njezine lijepe oči su se zamaglile suzama, a ja sam osjetila veliku krhkost ove žene koja toliko čezne za sigurnim rukama, kako bi mogla makar na trenutak otpustiti sve svoje brige. Ovo je bilo veoma snažno iskustvo. 
Svaka žena u svojoj duši čezne za sigurnim rukama čovjeka (partnera), ali malo žena dopušta da pokaže svoju slabost i da se prepusti maženju čovjeka. No, prava žena je ranjiva i osjetljiva po prirodi, autentična, koja se ne plaši pokazati svoju istinsku unutarnju stranu, koja ne zazire od nje. Dešava se često (doduše sa razlogom) da ako je žena bivala povrijeđena, teško joj je prepustiti se muškarcu koji je može zaštititi, jer se plaši da će opet izgubiti snagu i postati emotivno zavisna. I zato što ne želi ikome dugovati išta. Na ovaj način ne možete pronaći mir i sigurnu i stabilnu vezu.
I isto kao što mi žene težimo iscjeliti sebe, muškarci treba da teže priznanju i iscjeljenju "ženskog dijela" svoje prirode. Šta to znači? Šta se dešava sa takvim muškarcem? Muškarac koji se bori (ili plaši) da pokaže svoju osjetljivost, koji se stidi svoje romantične duše, za kojeg je problem priznati svoju toplinu, izraziti svoje osjećaje, takav čovjek će teško i nevoljno podržati ženu koja je istinski ženstvena, tj.: krhka, nježna i osjetljiva. Takva žena neće dobiti ono što traži, jer joj čovjek to ne pruža, i  prije ili poslije može se dogoditi da će ga ostaviti.
Nakon što posvetimo dovoljno pažnje liječenju i ozdravljenju naše ženstvenosti, znaćemo da nije bilo potrebe za strahom i skrivanjem nježnosti i osjetljivosti kako bismo postale stabilnije, sigurnije i mirne, bez upliva raznih "histeričnih stanja".
Balansiranjem ženskog i muškog polariteta unutar sebe postajemo cjeloviti. Na višem nivou ovi polariteti se ujedinjuju, te stoga i žena i muškarac mogu dosegnuti cjelovitost i postati svjesni svoje snage, svoje ženstvenosti, ali i muževnosti.
Takve osobe bude u sebi procese iscjeljenja. One neće imati problema da pokažu svoju ranjivost jedni drugima, što će povećati povjerenje među partnerima i snagu partnerstva. Arhetipska muška moć (koja je najčešća) u čovjeku dobiva s intenzitetom kada sarađuje sa arhetipskom ženskom moći. Oba partnera nalaze harmonizirani osjećaj sigurnosti doma u harmoniji polariteta.
Takođe, svaka izliječena žena, izliječena od svojih unutarnjih rana započinje proces ozdravljenja s drugim ženama. U slučaju ujedinjenja dviju osoba u partnerskom jedinstvu, iscjeliteljska snaga se projektuje na kolektivnom nivou sa jačim intenzitetom. 

Comments

Popular posts from this blog