Žena i bunar: predivna budistička priča

Bogina Tara, najomiljenija  budistička boginja, predstavlja mudrost na djelu

Ananda, omiljeni Budin učenik kojeg je Gospodar poslao u misiju, prolazio je pokraj bunara u blizini jednog sela i vidjevši Pakati, djevojku iz kaste Matanga, zatraži vodu, jer je bio žedan.

Pakati reče: "Brahmane, previše sam skromna i zaista vam želim dati vodu za piće, ali mislim da je najbolje ne tražiti nikakvu uslugu od mene, da vaša svetost ne bi bila uprljana, jer ja sam niže kaste". Ananda joj odgovori: "Ne pitam Vas za kastu, nego za vodu”. Srce djevojke iz niže Matanga kaste poskoči od radosti, i pruži Anandi vodu.

Ananda joj zahvali i pođe, ali ona ga je pratila donekle. Čuvši je da je Ananda bio učenik Gautame Sakyamunija, djevojka se povjeri jdnom Blaženiku: "Gospodaru, pomozite mi i dopustite mi da živim na mjestu gdje Ananda, vaš učenik prebiva, da ga mogu vidjeti i služiti mu, jer vidjeh dobro i vrline u liku Anande".  Blaženi je shvatio njena osjećanja i reče joj: "Pakati, tvoje srce je puno ljubavi, ali ne razumiješ svoja vlastita osjećanja. Nije Anandin lik onaj koji ti je postao drag, već si zavoljela njegovu ljubaznost. Prihvati primjer ljubaznosti koju si vidjela kod njega, i pokazuj je prema drugima. Zaista, velika je vrlina u velikodušnosti kralja kada je ljubazan prema robu, ali u robu je veća zasluga kada ne obraća pažnju na nepravde koje trpi i njeguju svoju ljubaznost i dobru volju prema cijelom čovječanstvu. Jer, tada će prestati da mrzi svoje tlačitelje, i čak i kada je nemoćan moći će se oduprijeti njihovoj zloj volji, aroganciji i nadmenom ponašanju".

​"Budi blagoslovena, Pakati, jer, iako nisi iz više Matanga kaste, bićeš uzor za sve plemiće i plemenite žene, bićeš uzor plemenitog ponašanja. Iako si niže kaste, brahmani mogu naučiti važnu lekciju od tebe." 
Ne skrećite sa staze pravde i ispravnosti, i nadvisićete kraljevsku slavu onih na prijestolu.


Velika je snaga u čovjeku koji je istrpio velike nepravde, a nastavio da živi čista srca i sa punom vjerom u čovječanstvo.

Izvor:
1. Parables and Stories of Buddha: http://oaks.nvg.org

Comments

READ MORE

loading...

VIŠE SA WEBA

Oglas

Popular Posts