Histerijofil: muškarac koga privlače histerične žene. Dinamika neurotičnog odnosa

Histerijofil je najčešće muška osoba, koja je izuzetno privučena histeričnim ženama. Među mnogim drugim karakteristikama, ove žene imaju dvije karakteristike koje privlače ovaj tip muškarca. Prva je njena fizička privlačnost i zavodljiv izgled. Druga je nesigurnost u sebe i ranjivost. Međutim, pod tim vanjskim crtama, postoji čitava psihološka struktura.

Glavno obilježje histerijofila je njegov viteški tretman i njegov pristojan stav prema histeričnoj ženi. On je elegantan i utjelovljuje vrlo dobro definisan muški stereotip. Ovaj tip čovjeka obično se osjeća duboko naklonjen pasivnim i slabašnim ženama. Ova vrsta žena, u stavari, omogućava histerijofilu da njegova muževnost dođe do izražaja. 
Histerijofil je naizgled samouvjeren i siguran čovjek koji zrači određenom aurom moći. U načelu, on ne pokazuje slabosti ili "pukotine" na svom spoljašnjem "oklopu". Zapravo, on je obično vrlo voljan pokazati svoj profesionalni uspjeh ili seksualna osvajanja. Ovo je način da se ženske osobe potvrde i priznaju njegovu vrijednost.Počeci odnosa između histerijofila i histerične žene

Histerijofil i histerična žena se nadopunjuju neurotično. On želi biti podrška njenoj slabosti, a ona je spremna biti slaba (igrati takvu ulogu). Osjeća se kao princeza koja treba biti spašena. On želi biti poput "viteza na bijelom konju" koji je spašava. To se i dešava u početku. Međutim, tokom vremena, to će se pretvoriti u promjenjivu, nestabilnu i komplikovanu vezu.
Uskoro se počinju pojavljivati ​​simptomi sukoba koji su latentni u ovoj vrsti odnosa. Maska histerijofila pada relativno brzo. Nije da je želio zavarati ženu, niti je svjesno usvojio ovu fasadu. On je zapravo vjerovao da jeste "vitez" i pokušao je spasiti ovu damu.
Međutim, povjerenje koje se činilo tako stabilnim brzo se raspada. Kod njega počinju iskrsavati sumnje. Nesigurnosti. On više ne želi biti jak partner u vezi. On sam počinje osjećati da je "nježan" i da mu treba zaštita histerične ženeOva zaštita nije prijedlog, već zahtjev na koji histerična žena treba da odgovori.

Odgovor histerične žene

Histerična žena želi šarmantnog princa. U samom početku veze ona nije zavodila čovjeka koji pokazuje znakove slabosti i koji će se odreći uloge štićenika i brižnika. Stoga, kad se histerijofil počne slamati, ona to nikako ne prihvata. Ona sada gubi divljenje za briljantnog i šarmantanog princa/viteza, jer taj vitez sada izgleda kao neko ko ne može podnijeti težinu vlastitog oklopa.
Histerična žena uskoro prolazi sa nedostatka divljenja za histerijofila na otvoren prezirČovjek počinje osjećati stid zbog toga što ne može utjeloviti ideal svoje partnerkeNe osjeća se kao da mu je dopušteno da bude ranjiv i da i sam zahtijeva zaštitu. Situacija postaje surova i, na ovaj ili onaj način, oboje se osjećaju isfrustrirani i ljuti.
Histerofil ne živi do ideala.
Ono što slijedi je krajnje nepodnošljivo. Histerična osoba počinje da kipi od bijesa prema svom partneru. Ona se osjeća prevrenom, dok on želi se vrati ženi koju je prvi put susreo, ženi koja je krhka i kojoj je potrebna zaštita, a da bi to ostvario, on biva izuzetno okrutan. Počinje javno ismijavati svoju partnerku, prikazujući njene slabosti. To je način vraćanja stvari na pređašnje stanje, kada je on bio snažan, a ona slabija. U međuvremenu, histerijofil uči kako da preuzme ulogu "mučenika".

Fantazija i realnost

Ova vrsta neurotskih odnosa nikad ne završava dobro. Ono što se obično događa je da oni završavaju obilježeni zlostavljanjem od obje strane. Fantazija histerijofila je da je bude idealni muškarac za ženu. On to doista želi biti, ali ne može jer je on ljudsko biće koje je nesavršeno i koje ima svoje potrebe.
S druge strane, histerična žena želi pronaći idealnog čovjeka. Histerijofil u početku utjelovljuje tu viziju. Međutim, kad otkrije da on nije njen šarmantni i savršeni princ počinje sukob. Nije spremna priznati da je počela izlaziti sa nesavršenim čovjekom, koji je krhko biće.  Oste im samo fantazija koju su sami stvorili.
Kada se odnosi temelje na nerelanim idealima i fantazijama, obično to proizvodi malretiranje i zlostavljanje u vezi. Ta maltretiranja i zlostavljanja su gotovo uvijek uzajamna. Budući da je to uzajamno, partneri mijenjaju uloge između žrtve i zlostavljača. Obje strane se osjećaju prevarenima i obje tvrde da je druga osoba izvor njihovih patnji. Ovo je primjer kako teški neurotski odnosi mogu biti.

Comments

Popular Posts