Fantastični život žene nakon 40. godine

Prije samo par decenija, za žene nakon četrdesete je smatrano da su već duboko zašle u srednje doba, da je mladost daleko iza i da je njihovo vrijeme prošlo. U to doba trebalo je da i dalje samo razmišljaju o poslu i penzionisanju, njihov ljubavni život bio je gotov, čak i “tabu”, bile su ostvarene kao majke, a mnoge i kao bake.
Jedna od najznačajnijih kulturnih promjena u poslednjih nekoliko godina je promjena uloga žene u određenom starosnom dobu. Na primjer, nekada nije bilo neuobičajeno da 18-godišnja djevojčica bude udata i da ima porodicu. Danas, međutim, većina mladih žena u tom dobu, pa čak i starije od njih, nema planove za brak i osnivanje porodice.


Žene danas razmišljaju drugačije: četrdesete i pedesete više nisu godine kada treba odustati od življenja punim plućima. Ono što možemo da vidimo je da mnoge žene koriste ove godine svog života kako bi i dalje sakupljale nova životna iskustva, za koja ranije nisu imale vremena.

Poznato je, na primjer, da postoji sve veći broj 50-godišnjih žena koje se razvode. Takođe, broj žena koje započinju svoj privatni biznis ili novi posao u tom dobu je velik. Daleko od osjećanja da je sve gotovo, za mnoge žene doba nakon 40-ete je novi početak.Žene u srednjim godinama

Kada žena pređe 40 godina i kako se počne približavati 50-tim, počinje doživljavati promjene na mnogo različitih načina. Biološki sat otkucava, ciklus plodnosti se približava kraju, uočavaju se fizičke promjene i žena mora početi da vodi više računa o svom cjelokupnom zdravlju i načinu života, ako misli da se ujutro budi svježija, odmornija i sa manje bora. Fizičke promjene donose sa sobom vrijeme duboke nestabilnosti. Žene u ovom dobu moraju početi da se navikavaju da žive u novom tijelu, a to nije uvijek lako. One takođe moraju prihvatiti da se standardi po kojima procjenjuju njihova atraktivnost takođe mijenjaju. Neke žene ih nikada ne prihvate, i dalje pokušavaju ostati u 20-tim.​Pedesete godine su za mnoge žene prekretnica. Do tada je žena stekla značajno iskustvo i zrelost, a istovremeno i dalje ima veliku vitalnost. Međutim, ovo je period kada počinje srednje doba, i kada mnoge žene moraju početi da donose važne odluke koje su prethodno odlagale.Žene nakon 40-ete imaju i drugačiji pogled na ljubav, što je jedna ogromna prednost. One se sada osjećaju sposobnijima da napuste veze koje ne vrijede i da krenu dalje. Zbog toga su njihovi odnosi slobodniji, zreliji i zdraviji. Realističnije su, a na očekivanja u ljubavi gledaju na drugačiji način.


Neke od ovih žena već imaju djecu i dok su bile mlađe nisu imale puno vremena za sebe, već su morale balansiraju između posla i podizanja djece, što nijednoj nije lako padalo. Međutim, u dobu nakon 40-te, podizanje djece je završeno. Djeca se sada posmatraju kao nezavisni ljudi, koji u svom životu više ne trebaju majčine smjernice.
Pošto su podigle svoju djecu, žene nakon 40 se često okreću svom poslu, karijeri, širenju vidika i profesionalnih sposobnosti. Posao koji su možda smatrale preprekom u prošlosti sada postaje bitan faktor. Često otkrivaju nove motivacije ili ciljeve. Mnoge u ovom dobu odlučuju da idu na dodatne kurseve, i uče nove stvari. Njihovo radno iskustvo može biti značajno i mnoge mogu smatrati da je vrijeme da pređu na sledeću fazu. One mogu započeti sopstveni biznis ili preokrenuti svoj profesionalni život. Ovo je sjajno vrijeme za to.Druge uče da žive na drugačiji način, tražeći bolji i kvalitetniji život. Neke postaju nostalgične za proteklim vremenima, ali savjet je da ne treba da budu. Nostalgija je sada beskorisna. Sve ove žene nakon 40-ete, a posebno kada zađu pređu 50 svakako imaju neophodne alate za ispravljanje stvari i uživanje u vremenu koje može biti itekako dobro osmišljeno.

Comments

Popular Posts