ZAKONI DUHOVNOSTI: DUHOVNOST NEMA VEZE SA ZVANIČNIM DOKTRINAMAKažu da naiđe jedan kratak i bitan momenat u životu, kada se osjećate izgubljenijim nego ikada do tada, i kada se dogodi jedan važan susret. Susret sa sobom, svojim dubinama, strahovima - svojom dušom.
Kažu da ako doživite ovakav transformativni trenutak, to nije slučajnost. To je zato što postoji nešto što treba da shvatite.
Duhovnost prevazilazi materijalno i zemaljsko. Duhovnost nema veze sa bilo kakvom zvaničnom religijom ili doktrinom.
Duhovnost znači briga o onom nematerialnom dijelu sebe, koji itekako snažno osjećate – o sopstvenoj duši. Duhovnost je dopuštanje našim srcima da preskoče provalije koje naš um stvara i da počnemo brinuti i razvijati sopstvene vrijednosti.
Ovo su četiri zakona duhovnosti:

1. Svaka osoba koja uđe u vaš život je prava osoba


"Svaka osoba koja ulazi u naš život je jedinstvena. Uvijek ostavlja dio sebe i uzima dio nas sa sobom. Neki će uzeti mnogo (od) nas, ali niko neće otići, a da nije ostavio nešto za sobom. Ovo je jasan dokaz da se dvije duše ne srijeću slučajno."

- Horhe Luis Borhes-

Niko ne ulazi u vaš život slučajno. Svi oko vas postoje sa razlogom, čak i toksični ljudi. Uz svaku razmjenu i svaki trenutak, svi mi doprinosimo jedni drugima na neki način.
Živimo u svijetu nijansi, ništa nije crno ili bijelo. Ponekad smo učitelji, ponekad učenici​.

Svako od nas pruža nešto pozitivno, čak i ako je to kroz negativnu osobinu.
Svi mi osvjetljavamo nečiji put u mraku – na neki način. Neki ljudi su reprezentativniji od drugih. Ali svi imamo nešto da kažemo, i da se na neki način izrazimo, bez izuzetka. Vremenom ćemo naučiti da budemo zahvalni za «kamenje» koje nam se našlo na putu – i koje smo morali da naučimo ili da zaobilazimo, ili da preskačemo. Oni koji komplikuju naš život ili oni koji nas vjerno bodre i podržavaju, svi imaju nešto da (nas) nauče.

Sve, apsolutno sve je lekcija u knjizi zvanoj život. Zato treba održati pozitivan stav i ne potcjenjivati bilo koju lekciju.
2. Ono šta se dogodilo je jedino što se moglo dogoditi
 Ono što se dešava u našim životima (i što se dogodilo) nije se moglo dogoditi na drugi način. Ono što nam se događa je jedina stvar koja je trebalo da nam se dogodi na način na koji nam se dogodila. To je prava stvar u pravo vrijeme, i iz ovoga moramo izvući određeno značenje.

Imamo naviku da razmišljamo o tome šta se moglo dogoditi i na koji sve način. Navika stvaranja hipotetičkih situacija u kojima smo djelali na drugačiji način i stoga smo dobili različite rezultate.

Svaka promjena uzrokuje nepredvidjive situacije. Zbog toga bi trebalo da prihvatimo sve što nam se dogodilo u prošlosti i da prestanemo razmišljati «šta bi bilo kad bi bilo». Ne postoje druge mogućnosti. Svaki od naših postupaka stvara efekat talasa oko nas što određuje naš dalji put.
Ne brinite o onome šta ste mogli uraditi drugačije. Ima vremena i mjesta za sve. Potrebno je određeno vrijeme da biste naučili svaku potrebnu lekciju. Kao što kažu, morate puzati prije nego što prohodate i hodati prije nego što potrčite. Ne možete preskakati potrebne korake u životu.

3. Kad god se nešto započne, započelo je u pravom trenutku

Nemojte čekati savršen trenutak, izaberite trenutak i učiniti ga savršenim.
Sve uvijek počinje u pravom trenutku, ni prije ni kasnije. Nove stvari se pojavljuju u naš život zato što ih privlačimo i zato što smo spremni da ih proživimo, izdržimo i prihvatimo (kada su loše)ili, pak, da uživamo u njima. Ukoliko shvatite ovo, nećete se plašiti novina i promjena.


4. Kada se nešto završi, prihvati da je gotovo i otpusti
Otpustite, neka ide. Nemojte se vezivati za bilo šta ili bilo koga. I u mom i tvom životu sve ima svoj trenutak i razloge za postojanje – ima razlog da bude tamo, ili da prestane da bude tamo.
Imamo tendenciju da se vezujemo za već završene događaje i produžujemo djelovanje emocija koje nam ne koriste. Reći
«zbogom» boli. Ali kada se nešto završi, vezivanje za to je čisti mazohizam. Ovo stvara veliku nelagodu, zavisno ponašanje i nesigurnosti.
Pokrenite se, i budite otvoreni za promjene. To je najbolja opcija kako biste obogatili svoj život i izbjegli patnju. Zapamtite da ste VI najimpresivnija osoba sa kojom svakodnevno komunicirate. Budite pažljivi sa onim što joj govorite i kako je tretirate. 

Comments

READ MORE

loading...

VIŠE SA WEBA

Oglas

Popular Posts