KURKUMA: benefiti po zdravlje zlatnog ljekovitog praha


Ispijanje odgovarajuće količine vode svakodnevno čini da vaše tijelo bolje funkcioniše. Ako pazite na hidrataciju sopstvenog tijela, vaš mozak će reagovati bolje, bićete zadovoljniji, imati više energije i uspjeha u obavljanju svakodnevnih zadataka. 

Ako sumnjate u pozitivan uticaj vode na organizam, pokušajte ispijati makar 2 litre vode nekoliko dana, pa se sami uvjerite.
 A ukoliko želite još bolje rezultate, pokušajte sa vodom, limunom i kurkumom svakog dana ujutro, dok još niste doručkovali, tj. najbolje sat vremena prije doručka. 
Kurkuma se danas smatra jednim od najboljih i najzdravijih začina i mnogno se piše o njoj. Objavljeno je i puno studija vezano za kurkumu, koja ne prestaje da fascinira svojim svojstvima. Nije uzalud nazvana zlatnim prahom. U pitanju je veoma jak antioksidant koji djeluje protivupalno, antivirusno, antibakterijski i antikancerogeno. U nekim studijama je otkriveno da kurkuma takođe sprječava i Alchajmerovu bolest, o čemu će biti riječi u tekstu. Ona sprječava degeneraciju neurona unutar mozga, te se smatra da definitivno pomaže u slučaju gubitka pamćenja uslijed starosti.

Vjekovima je kurkuma korišćena za sprječavanje različitih bolesti. Pošto ona nema nikakve neželjene efekte na zdravu osobu, bezbjedna je za konzumaciju. Jedino u slučaju trudnoće ili pokušaja da se zatrudni, potrebno je konsultovati ljekara.
S druge strane, dodavanjem limuna dobijate druge benefite. Limun će olakšati ispijanje vode sa kurkumom, osvježiti vas, dok takođe doprinosi podmlađivanju. Limunska kiselina koja je odgovorna za kiselkast ukus, pomaže varenju. Takođe, limun sadrži i veliku količinu vitamina C. On takođe obiluje rastvorljivim vlaknima, folatima, tiaminom, kalijumom, kalcijumom, niacinom i vitaminom B6.
Kombinujući vodu, kurkumu i limun dobijate žućkastu tečnost jakog ukusa. Obično je dovoljna jedna kafena kašika kurkuma, ali ako vam se sviđa ukus, možete dodati i više. Međutim, da biste smanjili opor ukus, ovoj tečnosti uvijek možete dodati i organski provjereni med.

Sljedeći jutarnji "zlatni eliskir" se pokazao kao djelotvoran kod mnogih:

Zlatni jutarnji eliksir - recept:
- sok iz jednog limuna
- 1. kafena kašika praha kurkume
- 1 kafena kašika meda
- 1 čaša tople vode
Dobro izmiješajte sok od limuna, kurkumu i med u čašu tople vode. Napitak se pije polako. Ukoliko želite, možete dodati i 1/4 kafene kašike cimeta u ovo, mada cimet i nije toliko potreban. Zavisi od vašeg ukusa i da li vam se više sviđa sa cimetom.

Svi zdravstveni benefiti kurkumina, glavnog sastojka kurkume

Prema studiji objavljenoj u “Chemistry Central Journal (2015)”, limun posjeduju riznicu prirodnih metabolita. Autori ove studije tvrde: "Citrusi pokazuju mnoge bioaktivnosti uključujući antioksidativne, antiinflamatorne, antikancerogene, antimikrobne i anti-alergijske aktivnosti, a imaju i pozitivne efekte na kardiovaskularni sistem, neurone, učestvuju u kontroli gojaznosti, itd." Prirodni limonov sok je zaista nešto najbolje što možete unijeti u svoj organizam na početku svakog dana. Međutim, kada ste limun izmiješa sa kurkumom, još se više povećaju koristi po zdravlje.

Kurkuma (Curcuma longa) je žuto-narandžasti začini koji pripada porodici đumbira. Potiče iz tropskog dijela Južne Azije, i dobro je poznat u tradicionalnoj kineskoj medicini i tradicionalnim jelima.  Nedavno su njegove koristi po zdravlje priznate i u zapadnoj medicini. Studija objavljena u “The Journal of Nephropathology (2012)”, navodi sljedeće: ”Kurkuma, zanemareni lijek u tradicionalnoj azijskoj medicini bi se opet mogao pojaviti i kao lijek i kao preventiva za razne bolesti uključujući različite vrste karcinoma, gojaznost, dijabetes tipa 2, hiperlipidemiju (povećan holesterol i trigliceridi), hipertenziju, hronične bolest bubrega i u slučaju slabijeg funkcionisanja bubrega, tj. bolesti koje se stalno povećavaju na globalnom nivou, odnoseći mnoge živote.”

Kurkumin, glavni sastojak kurkume, može ublažiti mnoge upale: Prema istraživanju Stomatološkog odsjeka na Univerzitetu kalifornija u San Francisku, zaključeno je da kurkumin posjeduje antiinflamatorna (protivupalna) svojstva. Istraživanje, objavljeno u časopisu “Alternative and Complementary Medicine (2004)”, otkriveno je da se kurkuma "može pokazati antiinflamatorno, jer učestvuje u inhibiciji većeg broja različitih molekula u organizmu koji doprinose raznim zapaljenjima."

Kurkuma djeluje i antikancerogeno: kurkumin može igrati bitnu ulogu u prevenciji karcinoma, prema studiji objavljenoj u “BioMed Research International (2014)”. Prethodno istraživanje je istaklo antioksidativne, antibakterijske i antitumorne osobine kurkumina: "Kurkumin, glavni sastojak kurkume je alternativni lijek za prevenciju raka".

Ostala terapeutska svojstva kurkumina: Prema studiji objavljenoj u “AAPS Journal (2013)”, kurkumin je pokazao terapeutska svojstva kada su u pitanju mnoge bolesti uključujući:  više vrsta karcinoma, upalne bolesti crijeva, sindrom iritabilnog kolona, artritis, čireve, psorijazu, infekcije Heliko bakterijom, Alchajmerovu bolest, akutni koronarni sindrom, aterosklerozu, dijabetes i infekcije respiratornog trakta.Reference:
http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/107555303321223035
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3886164
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4176907
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3535097
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4690266

Comments

Popular Posts