HRAM SA HILJADU OGLEDALA - indijska priča


U jednoj dalekoj zemlji postojaše hram sa hiljadu ogledala. Jednog dana, kako to obično biva, priđe mu pas lutalica. 
Pas je primijetio da je kapija od hrama otključana i pažljivo je gurnu, kako bi ušao u hram. I naravno, psi ne znaju šta su ogledala i za šta služe, te pošto je ušao, pomisli da je okružen sa hiljadu drugih pasa. 

Poče da reži, i gdje god da se okrenuo, vidio je psa koji takođe reži. Počeo da laje i skače, i vidje oko sebe hiljade drugih pasa kako skaču i laju, te se uplaši. Nikada nije doživio ništa slično. U panici je istrčao iz hrama i bježao što je brže mogao. Ovo strašno iskustvo ostalo je duboko urezano u sjećanju psa. Od tada je mislio kako su svi ostali psi neprijateljski nastrojeni prema njemu. Svijet mu se činio kao prijeteće mjesto, ostali psi su ga izbjegavali, a on je živio ozlojađen i nesretan do kraja života.

Vrijeme je prolazilo, i desilo se da je na hram sa hiljadu ogledala nabasao drugi pas. Pas je primijetio da je kapija hrama otključana i radoznalo ju je gurnuo, kako bi ušao u hram. I naravno, i ovaj pas, je mislio je da je okružen sa hiljadu drugih pasa. međutim, ovaj pas je bio veseo i razigran. Gdje god bi se okrenuo, vidio bi isto, svuda su bili veseli psi. Počeo je da maše repom s radošću i u isto vrijeme hiljade drugih pasa su počeli da mašu svojim repovima i pokazuju radost. Nikada nije doživio ništa slično ovome. Sa velikim zadovoljstvom je ostao u hramu i igrao se sa onim što je mislio da su hiljade drugih pasa. Ovo lijepo iskustvo takođe se duboko urezalo u sjećanju ovog psa. Od tada je bio ubijeđen da su svi ostali psi prijateljski nastrojeni prema njemu. Svijet je bio prijateljsko mjesto za ovog psa, i ostali psi su ga rado rado prihvatali u svom društvu. Živio je srećan i radostan do kraja života.

"Posmatraj život kroz šofer-šajbnu, ne kroz retrovizor."

- Berd Baget -

Comments

Popular Posts